Gouden collier

Collier wordt vaak aangeduid als een ander woord voor ketting, maar dit is iets te snel door de bocht.
Een collier is namelijk een halsketting waardoor het niet een synoniem voor het woord ketting is.

Soort goud

Bij een gouden collier denk je waarschijnlijk meteen aan een geel glimmende collier. Maar niets is minder waar. Er bestaat namelijk ook witgoud. Dit is zoals de naam al doet vermoeden wit van kleur. Het verschil zit hem in het feit dat er bij geel goud koper en zilver wordt gebruikt en bij witgoud nikkel, zinc of zelfs platina. Bovendien wordt witgoud afgewerkt met rhodium om het nog een wittere kleur te geven.

Er bestaan zeer veel soorten colliers. Hieronder worden er een aantal uitgelegd.

Soorten colliers

Dikke collier

Dikke colliers zijn een veelvoorkomend sieraard. Omdat colliers erg kort zijn vallen ze veel op. Juist dit soort colliers zijn vaak van goud gemaakt omdat ze hierdoor veel bekijks op zich krijgen.

Dunne collier met bedeltje

De dunne collier met een hanger aan het uiteinde zijn een veel verkrijgbare collier die je erg goedkoop kunt aanschaffen. Doordat je zelf een hangertje eraan kunt plaatsen en hangers in vele soorten en maten verkrijgbaar zijn kun je ze erg persoonlijk maken.

Tegenwoordig zijn de zogenaamde peace tekens erg in. Deze tekens kun je van goedkoop materiaal aanschaffen, maar je kunt ze ook van goud aanschaffen om een premium look aan je collier te geven. Gouden peace tekens. Dit soort colliers kunnen wel 60 euro kosten.

Collier met edelsteen

Een dure variant van de collier is een collier met een edelsteen. Je kunt een collier duur maken door het materiaal van de collier zelf en of je gebruik maakt van bijvoorbeeld een edelsteen. Colliers vindt je veelvuldig met de volgende edelstenen:

  • turkoois
  • opaal
  • topaas
  • smaragd
  • robijn
  • amethist

Om een collier ketting met edelsteen helemaal af te maken staat een gouden collier zeer goed. Hierdoor worden ze uiteraard wel prijzig.